WAGNER & COMPANY        LANDSCAPE CONSTRUCTION & DESIGN        (406) 685-3414

Wagner & Company Landscape Construction & Design
houzz interior design ideas
Landscape project case study from mcallister montana

Case Studies

Project Gallery click photo for larger view

McAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping projectMcAllister, MT landscaping project
 

Project No.: 2007-15-2
Situation: Remodel Project Dynamics
Residence: Vacation Property
Location: McAllister, Montana

Key Objectives:

The homeowners in this remodel wanted to change both the location and current configuration of their deck space. They also envisioned adding other outdoor amenities that would provide entertainment space, privacy from a nearby home, as well as visual appeal.

The challenge we faced was removing the old decking, replacing and reconfiguring it so that it would blend seamlessly with the existing architecture. Natural stone sitting walls provided seating for guests and complemented the mahogany decks. In addition, we had to take into consideration the surrounding environment in developing a privacy wall that would blend in easily. Additional hardscape amenities such as moss rocks and native shrubbery were added for functionality and visual appeal. Adding bluegrass sod finished the look and tied all the hardscape and landscape elements together.

Project Scope:

Wagner & Company recommended the following:

  • The original redwood deck be torn off and replaced with a newly designed mahogany wood deck.
  • The deck was complemented by natural stone sitting walls, giving added sitting space for guests.
  • A privacy wall, designed to resemble a mountain silhouette, was added; giving the hot tub seclusion from the adjacent house.
  • Native shrubbery and over a dozen Blue Spruce trees were added to the landscape.
  • Moss rocks were added to act as a retaining foundation and anchor the overall visual look and feel (Several of the rocks/boulders exceeded 12,000lbs and were put into place with a crane).
  • To finish the project we added several small areas of Bluegrass sod.

The project from start-to-finish took two months.

Phase II

Homeowner wanted to add a few new amenities to the property – bridge over a small stream to gain access to additional acres for walking, ATV riding, etc. and wanted constructing a fire pit and sitting area for cool spring/fall evenings.

Fire Pit – we built the fire pit and laid stone for a comfortable and level sitting area.

Bridge – we designed and built this bridge over a small stream. We then cleared smaller and dead timber from the property. Using the wood chips to build the walkways or trails for additional land usage.

 

site by web farm

© Wagner and Company Landscape Construction and Design